Orval (abdij Onze Lieve Vrouw van Orval)

- Geschiedenis van de abdij - De oorsprong

In een van de meest charmante en pittoreske uithoeken van Belgisch Luxemburg ten zuiden van de uitgestrekte Ardense wouden pieken de gebouwen van een oude, antieke, cisterciënzer abdij. De abdij van Orval, nog net gelegen in België op een boogscheut van de Franse grens en middelpunt van de as Florenville(B) - Montmédy(Fr). Montmédy is een van die vele Franse stadjes gelegen op die lange, strategische, spoorweg van Duinkerke naar Nancy.

Orval, Val d’ Or, Gouden Vallei heeft zijn naam niet gestolen. In de loop der eeuwen hebben de monniken het land aan beider zijden in de vallei heroverd op het woud. De natuurlijke begroeiing van de vallei, onderhout, heide en hoge grassen werden gerooid. Dankzij dat hard labeur en een ingenieuze drainage ontstond een schitterende, schaduwrijke, geterrasseerde boomgaard. De terrassen domineren nog steeds de van vergane glorie getuigende ruines.

De Annalen van Trier van 1070 verhalen onder meer over Italiaanse, Calabriaanse Benedictijnen. Calabriaanse Benedictijnen moe van de voortdurende interne, bloedige twisten. Weggejaagd uit hun kloosters. Gebruuskeerd door bendes losgeslagen soldaten. Calabriaanse Benedictijnen die een oord van rust zochten. Hun zoektocht bracht hen tot in Duitsland bij de Aartsbisschop van Trier die hen de weg wees naar de Ardennen, naar de grens van zijn uitgestrekte diocese. Arnould II, Graaf van Chiny gaf hen daarop toestemming zich op zijn landen te vestigen.
Niet lang daarna vielen de eerste bomen onder de bijlen, werd de vallei genivelleerd en gecultiveerd, rezen de monnikencellen uit de grond en met hen de gebeden tot de hemel. En hun God gaf zijn zegen aan dit hoopvol begin.

Suivante / Volgende  / Next